07.03.11

Výlety

Přes týden toho moc nebylo, jenom v úterý jsme byli na pivo rozloučit se s jednou Češkou, která odjíždí, a já jsem ve čtvrtek po tréninku skončil v jednom klubu a hrál jsem biliár asi do tří do rána. Ale o víkendu jsme se vůbec nenudili. Vlastně jsme skoro ani nebyli na pokoji, víceméně jsme tam jenom přespali. V sobotu byla Jane na výletě v Bruselu. Já jsem zůstal doma, protože jsem měl první hodinu lukostřelby a potom jsme měli zápas. V neděli jsme pak jeli oslavovat karneval do jednoho malého městečka.

Výlet do Bruselu

V sobotu jsem byla na výletě v Bruselu. Adam měl zápas, tak jsem jela sama. Tentokrát tam byli jenom další dva Češi, Petra a Vráťa. Tak jsme vytvořili skupinku ještě s jednou (jak by řekl Adam J) holčinou ze Zimbabwe. Jmenuje se Salama, takže se mi dobře pamatovalo. Jely nás dva plné autobusy. Měli jsme krátkou zastávku (jenom pár minut) u Atomia (konstrukce 165milionkrát zvětšeného krystalu železa), tak jsme se u něj vyfotili a autobus nás vzal do centra Bruselu. Tam nás provedli městem a viděli jsme spoustu krásných budov, Katedrálu, Belgický parlament, Královský palác. Provedli nás Královským parkem. Mají tam prý jedno z nejkrásnějších náměstí v Evropě. Na něm jsou domy, které původně patřily různým cechům. Větší dům znamenal bohatší cech. Mají tam radnici, která má dvě části. Původně byla radnice jenom poloviční, ale cechy se taky chtěly podílet na tom, jak se radní rozhodují. Bylo tam ale pro všechny málo místa, tak se cechy složily a postavily druhou polovinu. Koluje tam pověst, že architekt, který stavěl druhou polovinu radnice, se zabil skokem z radniční věže, protože zjistil, že druhá jím postavená polovina radnice je menší než ta původní, ale důvodem, proč je ta druhá polovina menší je, že tam prostě nebylo dost místa. Taky jsme viděli asi nejznámější belgickou sochu Manneken Pis (Čůrající chlapeček J). Ten má přes 700 kostýmů a občas nějaký má. Na naši návštěvu bohužel jeden měl, prý nějaký maurský. To znamenalo, že na sobě měl něco jako župan nebo kimono a na hlavě měl hlavu draka, takže jsme viděli jenom kostým a proud vody. Po prohlídce města jsme měli volný čas, tak jsme ochutnali belgické vafle a hranolky. Hranolky jsou prý vynález Belgičanů. Obešli jsme město křížem krážem, koupili belgické pralinky a večer jsme měli sraz v hospodě, kde jsme ochutnali belgické pivo. Dala jsem si tzv. bílé pivo, chutnalo asi jako české kvasnicové a bylo moc dobré. A po pivu jsme jeli domů.


Fotky z Bruselu

Karneval

V sobotu po zápase, který jsme bohužel opět prohráli, jsme šli společně na večeři a samozřejmě jsme to zakončili na pivu. Tam jsem potkal jednoho doktoranda, který se mnou je v laborce, a ten nás pozval, že bychom mohli jet s ním podívat se na karneval do jeho rodného města. Toš jsem mu říkal, že se ještě musím domluvit s Jane, jak bude vypadat po Bruselu a jestli se jí vůbec bude chtít. Ale chtělo se jí a tak jsme v neděli kolem poledne vyrazili autem směr Oostrum, asi hodinu cesty autem z Wageningenu.
Po cestě nám vykládal, co to vlastně slaví. U nás tomu odpovídá oslava masopustu, ale tady to mnohem víc prožívají. Ale není to tak slavné jako karneval v Riu! Slaví se to jenom na jih od řeky Rýn, tam prý jsou hlavně katolíci, na severu pak jsou převážně protestanti. A v okolí Rýna to je jak kde, jedno město karneval slaví a druhé ne, to záleží na městě. Ti, kdo to slaví, slaví od pátku do úterý, což je jedna velká pětidenní párty. V neděli a v pondělí jsou většinou v těch městech průvody různých vozů. Ty vozy staví v průběhu celého roku a pak s nima jednou objedou kolečko kolem města. Pak je prý prodávají do Německa, kde taky slaví karneval, tak mají peníze na nové vozy na příští rok. Kolem těch vozů jsou lidi v různých kostýmech a vůbec všichni lidi mají nějaké masky. Během karnevalu je v čele města princ, který se volí na celý rok a je to velká pocta. Ten pak jede na nějakém velkém voze, jeho dům je celý vyzdobený a má další povinnosti i v průběhu roku, ne jenom na karneval. Ale prý do toho člověk musí investovat. Většinou to je někdo významný pro to město.
My jsme jeli nejdříve na oběd do města, kde bydlí sestra od toho kolegy. Pak jsme se všichni pobalili a vydali se do města, kde bydlí jeho rodiče. Tam jsme si dali kafe a půjčil nám karnevalské čepice, které měli doma, abychom nevypadali v davu divně (jenom v normálním oblečení bez masky). Pak jsme vyrazili do města a koukali jsme na průvod. Tam, kde jsme byli, to nebyl moc velký průvod (v celé dědině je asi jenom 1800 obyvatel), ale bylo to pěkné. Někteří v tom průvodu si i dělají srandu z nějakých politických rozhodnutí.
Po průvodu jsme tam ještě chvíli pobyli na pivo a potom jsme pomalu vyrazili zpátky do Wageningenu. Tam jsme dojeli někdy k večeru, tak jsme akorát stihli ukuchtit večeři a pak jsme šli spát.
Na karneval bylo úplně super počasí, svítilo sluníčko, nikde žádný mráček. Jenom na focení to nebylo moc optimální, protože jsme stáli na místě přímo proti slunku. Takže jsem sice něco vyfotil, ale nic moc pěkného to není. Ale aspoň an přiblížení to snad bude stačit :)

Fotky z karnevalu

Žádné komentáře:

Okomentovat