20.01.11

Sýrová farma

Toš tento týden jsme se zase zabavili. Já jsem byl ve středu na poi, ve čtvrtek jsme hráli infarktový zápas ve volejbalu a v sobotu jsme byli na sýrové farmě.

Poi experience

Poi jsou takové koule zavěšené na provaze nebo v jakémsi "pytli" a člověk si s tím točí kolem sebe. A když je pak dobrý, tak si může točit v noci se zapálenýma. A to vypadá úplně skvěle. Ale než se k tomu dostanu, to asi bude ještě chvíli trvat... Tady je video, co s tím dělají ti, co to umí.
Tuhle akci tu pořádala sportovní organizace a já jsem to chtěl zkusit, tak jsem se přihlásil. Jane se do toho moc nechtělo, tak jsem to absolvoval sám. Bylo to celkem v poho, jenom jsme tam byli jenom 2 international, takže zase mluvila v dutch (angličtina jí trošku dělala problémy a nevěděla, jak přesně to vysvětlit). Tak to vždycky říkala v dutch a pak to řekla nám dvěma soukromě. Zkoušela nás sice cosi naučit, ale mi to moc nešlo. A zjistil jsem, že moje levá ruka je opravdu levá :) Ale jedno poi jsem si pořídil domů, tak si sem tam chvíli točím. A postupně se to zlepšuje.

Infarktový volejbalový zápas

Ve čtvrtek jsme hráli další zápas. A tentokrát to byl teda hrozně akční zápas. Já jsem sice moc nehrál, jenom jsem na chvíli naskočil na hřiště, ale to vůbec nevadilo. První set jsme bohužel prohráli, ale druhý jsme celkem v klidu vyhráli. Tak jsem si říkal, že už to bude v poho, ale ne. Třetí set jsme zase prohráli a bylo to 2:1 na sety. Ve čtvrtém setu jsme pak prohrávali 24:22, takže vůbec příjemná situace. Ale oni to zvládli a otočili a srovnali na 24:24. Pak jsme několikrát uhráli jeden bod, ale oni nás zase dotáhli. Pak jednou oni uhráli jeden bod a my jsme museli dotahovat. Ale nakonec jsme to dotáhli a vyhráli jsme 30:28, takže jsme hráli pátý set do 15 bodů. Během toho setu to bylo celkem v pohodě, furt jsme byli od sebe asi o 2 body (oni většinou vedli), ale my jsme se jich drželi. Ale pak nám utekli na 14:10 a to už jsem si myslel, že to prohrajem. Ale oni zkazili podání a my jsme uhráli všechny body, takže jsme vyhráli 16:14! Prostě úplně super! A tak jsme to taky zakončili v hospodě a když nám zavřeli hospodu, tak jsme se přesunuli do klubu. No prostě úplně super.

Sýrová farma

Výlet na pravou dutch sýrovou farmu pořádala nějaká místní organizace. Ani přesně nevím, co to je zač, ale měli plakáty na nástěnkách, tak jsme se přihlásili. A dobře jsme udělali. Bylo to fajn poznat, jak se vlastně dělá sýr. Mají tam svoje krávy a dělají si svůj vlastní sýr se svojí značkou, tak to mají úplně originální. A pro nás to bylo super zjistit, jak se vlastně sýr dělá. Do té doby jsem to vůbec nevěděl.
Takže pro ty, kteří to taky neví, jim to popíšu. Úplně na začátku je tráva. Tu sežere kravička a ta z té trávy udělá mlíko. To mlíko se pak podojí a když je toho mlíka dost, tak se začne dělat sýr. Všechno to mlíko se nalije do jedné velké kádě a přidají jakési bakterie a ještě cosi. Pak se to pořádně promíchá a nechá se to stát zakryté asi půl hodiny. Po té době se z toho stane taková nějaká kompaktní hmota, která se musí nařezat. Takže se přidělají na rotor nože a ty se tam točí a krájí tu hmotu. Tohle krájení trvá asi hodinu. Potom se odpustí nějaká nadbytečná tekutina (ta se pak dává prasatům) a ke zbytku se přidají bylinky, když to tam má být, nebo to zůstane jenom tak. Pak "sýrař" vezme něco jako síto a všechny ty nakrájené kousky nasune na jednu stranu, až jsou dobře vidět. Pak vezme takovou plátěnou formu (nebo jaký to je materiál) a nabere do toho ty kousky sýra. Pak to vloží do pevné formy, vymačká z toho nadbytečnou tekutinu, zakryje to víkem a nechá se to lisovat. Lisuje se to nějakou dobu, to už si nepamatuju, jak dlouho, a až je to vylisované, tak se to přenese do místnosti, kde je 15 stupňů a tam sýr dozrává. Tam se musí ze začátku otáčet každý den a po nějaké další době jenom dvakrát do týdne. Tam ho taky potírají jakousi hmotou, která pak ztuhne a stane se z ní takový ten klasický obal, který je na každém sýru.
Kromě vyprávění a ukazování, jak se dělá sýr, nás tam taky provedl. Měl tam zajímavě udělanou kuchyni. Dělal si to tam sám a místo toho, aby to všechno bylo rovné a v pravých úhlech, tak to bylo všelijak různě našikmo, kachličky měli všelijaké tvary - podle toho, jak se zrovna rozlomily, a podobně. Taky nám tam ukazoval, jak vypadal obchod původně, když ho tam jeho děda založil někdy před II. světovou válkou a taky nám ukazoval jejich vlastní výmysl, který si patentovali nebo co, a to farmářský golf. Prý vždycky chtěl hrát golf, ale jaksi to nebylo v jeho finančních možnostech, tak si musel vymyslet tohle. Hraje se to na farmě mezi krávama a barákama a všude a aby nebylo tak těžké hledat ten klasický malý golfový míček, tak se to hraje s kopačákem o velikosti házenkářského balónu. A jako hůl se používá dřevák připevněný na dřevěnou tyč. Toš zkoušet jsme si to nezkoušeli, na to nebyl čas, ale znělo to zajímavě, mohla by to být prdel :)
Pak jsme se taky byli podívat na krávy, co tam má, a na telátka, ty byly úžasné a nechaly se i pohladit. A ukazoval nám taky nejstarší krávu, co tam mají, že prý už jenom na ukazování návštěvám, a ta má 18 roků.
Nakonec jsme se ještě zastavili v tom místním obchodě, kde jsme si koupili sýr s medvědím česnekem, vla, máslo, kvark a zmrzlinu. Zmrzlinu jsme zbaštili hned, vla jsme pojedli po večeři a zbytek zatím ještě máme. Ale ten sýr asi moc dlouho nevydrží, je hodně dobrý a kvark asi taky za chvíli zbaštím.

A tady jsou fotky z té farmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat