13.09.09

Groningen Excursion (12.9.09)

Groningen Excursion začínala piknikem v parku. Naštěstí bylo celé odpoledne pěkné počasí, tak to bylo super. Na pikniku jsme měli nějaké bagety a na pití samozřejmě mlíko (kdo chtěl, byl i juice nebo kola). Po pikniku jsme chvíli hráli hry, abychom se lépe seznámili a potom jsme vyrazili směrem ke kanálu na loďky.
Na člunech jsme se projeli kolem celého Groningenu. Nejakčnější byly mosty, kde jsme se museli několikrát sklánět, protože jinak bychom se zranili.
Po projížďce kanálama Groningenu jsme se vydali na nejvyšší věž v Groningenu - Martini Tower. Tam jsme vyšli postupně asi 5 nebo 6 pater. V každém patře bylo něco zajímavého na koukání. V prvním jsme si mohli vyzkoušet zazvonit na zvon (ten byl ale slyšet jenom uvnitř věže). V druhém patře jsme zkoukli největší zvon, který na té věži je. Váží hrozně moc, už si nepamatuju kolik, ale kdysi bylo třeba 12 lidí, aby ho rozezvonili. Dneska na to prý stačí 2, je tam nějaký pomocný systém či co. V třetím patře jsme na ty zvony koukali zhora a byla tam deska, na které se zmáčklo tlačítko a zazvonil určitý zvon (zase to bylo slyšet jenom uvnitř). Pak jsme se dostali na vyhlídku ven z věže. V dalším patře jsme byli na úrovni věžních hodin, které jsme viděli zezadu a měli jsme výhled na všechny strany. A pak nás zavedli až úplně nahoru, kde už se normální turista nedostane. Tam byl umístěný válec, který každou čtvrthodinu hrál jinou zvonkohru (po hodině začla hrát zase ta první) a byl tam taky "nástroj" podobný varhanům, akorát že se hrálo na zvony.
Po prohlídce Martini Tower jsme skončili v blízké restauraci, kde jsme měli na výběr ze 3 jídel - bezmasé (těstoviny se sýrem a špenátem), kuře na kari a losos na víně. Obě masové jídla byly dobré, to bezmasé nevím, nikdo, kdo si ho dával, nebyl poblíž. Po večeři se už nic nedělo a šli jsme domů se pořádně vyspat.
Fotky z Groningen Excursion

Žádné komentáře:

Okomentovat