18.04.11

Keukenhof

V neděli o víkendu (17.4.) jsme se vydali na výlet do Keukenhofu. Keukenhof je "nejhezčí jarní zahrada na světě" (tak to teda uvádí v průvodci) a leží asi půl hodiny od letiště Schiphol u Amsterdamu.
Protože se nám nechtělo vstávat příliš brzo, tak jsme z Wageningenu vyrazili kolem 10 dopoledne. Busem jsme dojeli do Ede, kde jsme nasedli na vlak a hodinu jsme jeli vlakem do Schipholu. Před Schipholem se cosi dělo, nějaká akce proti rakovině či cosi takového a měli tam takové akční kolo. Nebylo to kolo jakože na ježdění, ale byla to "nekonečná" běžící dráha a uvnitř ní běhali nějací lidi. Moc jsme se o to nezajímali, ale vypadalo to celkem zajímavě. To bylo kousek od autobusového nádraží a odtama jsme pak jeli busem asi půl hoďky. Ty busy sice jezdily každých 7 minut, ale furt tam byla dost dlouhá řada a byly dost plné. Když jsme dojeli do Keukenhofu, nemuseli jsme čekat ve frontě na lísky, bo jsme si je koupili už dopředu přes net, a šli jsme rovnou donitř. Tam bylo úplně hafo lidí úplně všude a asi úplně všechny národy (samozřejmě včetně Čechů a Slováků).
No a uvnitř to bylo úplně super. Byla to taková hrozně velká zahrada plná tulipánů, narcisů a hyacintů. To byly asi nejčastější kytky, co tam byly. A sem tam i něco jiného, ale ne moc. A byly tam samozřejmě všelijaké barvy a tvary, takže rozhodně bylo na co koukat. Taky tam měli asi 5 pavilonů, což byly bydovy, v kterých měli různé výstavy (podle doby). Když jsme tam byli my, tak v jednom byly tulipány a narcisy převážně ve vázách, další byl taky s tulipánama, ale ty byly zasazené většinou v hlíně, pak tam byl pavilon s amarylisama, jeden s orchideama a poslední byl jakási Německo-Nizozemský zážitek. Taky samozřejmě nemohl chybět větrný mlýn a z něho byl krásný rozhled na pole s kytkama. Taky tam bylo hafo restaurací, tak v jedné jsme se zastavili na sváču, abychom neumřeli hladem. No a po asi šesti hodinách chození po parku, kdy jsme to všechno prošli, jsme byli pořádně utahaní a vyrazili jsme zpátky domů. Na Schipholu furt ještě lidi běhali (samozřejmě nějací jiní) a ve vlaku jsme většinu cesty prospali.
Toš bylo to úplně super, počasí nám vyšlo, svítilo sluníčko, bylo teplo, ani nefoukal moc silný vítr a bylo toho hafo na koukání. A taky jsme pořídili úplně hafo fotek.

Jinak přes týden se toho moc nedělo, jenom v pátek jsme hráli poslední zápas sezóny z volejbalu. Výjimečně se přišla podívat i Jane a říkala, že i ona poznala, že to není ten "správný" volejbal. No hráli jsme úplně otřesně, takže jsme opět prohráli 4:0. Ale už nám vlastně ani o nic nešlo, už předem jsme věděli, že příští sezónu budem hrát v nižší třídě.
V sobotu jsem byl zase na lukostřelbě a Jane byla mezitím na vyjížďce s jedním mojím spoluhráčem z volejbalu, jeho přítelkyní a dalšíma lidma. Jeli se projet asi 8 km na zámek v Doorwerthu. Toš prý to nevypadá jako naše zámky, je to jenom takový velký barák z cihel s nějakýma věžičkama a další capinama. Ale byla spokojená, bylo to takové pohodové tempo, žádný spěch.
Večer jsme pak byli společně na večeři se spoluhráčema z volejbalu a po večeři jsme měli ochutnávání piva. Vybrali jsme 8 takových normálních piv a zkoušeli jsme přiřadit které je které. Aby to bylo aspoň trochu jednodušší, tak jsme to rozdělili na dvě skupiny po čtyřech, tak se to celkem dalo. No a oba dva jsme uhádli vždycky dvě piva ze skupiny, takže celkem v poho. Bylo tam taky jedno nealkoholické, a to bylo hrozné. Vůbec nikdo to nechtěl pít. Taky jsme tam přinesli takovou buchtu (jmenuje se to nepečený dort) z oplatků, zakysané smetany a s jahodama na moje narozeniny. Toš buchta byla super, i ostatní si pochvalovali. A pak jsem jim taky dal ochutnat trochu českého alkoholu, měl jsem tam kalvados. Tak každý zkusil, ale vypadalo to, že to pro ně bylo až moc silné a opravdu asi na to nejsou zvyklí. No, kdyby nemluvili furt v dutch, tak by to bylo fajn. Pak jsme se asi kolem dvanácté zvedli a vyrazili domů, zbytek ještě zůstal nevím do kdy.

Tady jsou fotky z Keukenhofu a tady něco málo z nizozemského zámku.
A tady ještě dodatečně fotky z beach volejbalu (to bylo 27.3.)

1 komentář:

  1. Fotky ze zahrad jsou super! Těch ale je :-) Nádhera, úplné jaro.

    OdpovědětVymazat