20.01.10

Slovenská večeře

V neděli (17.1.) jsme byli na další International dinner, tentokrát vařili "naši rodní bratři" Slováci. Jídlo mělo klasicky 3 chody. První byla polívka, pak bylo hlavní jídlo a na závěr jsme měli taky dezert.
Když nám popisovali, jak kuchtili, muselo to vypadat zajímavě. Vařili 3, 2 holčiny a jeden kluk, a taky jim pomáhali nějací lidi z ESN jako nám. Ale jako správní Slováci, jak teda tvrdili, si k vaření vzali flašku a popíjeli. Takže během toho čtyřhodinového vaření vypili flašku vodky ve třech, tak si pak asi umíte představit, jak vypadali. No bylo s nima veselo:)
Jako slovenskou polívku uvařili kapustnicu. Byla to klasická zelňačka s klobáskou a uzeným a byly tam taky houby. No jako bylo to moc dobré:)
Jako hlavní jídlo zvolili samozřejmě bryndzové halušky se smaženou slaninou (nebo něčím podobným). Toš to bylo taky dobré, jsem si šel i přidat. Ale bylo to hutné, člověk se toho najedl celkem rychle.
No a na závěr jsme si dali makový koláč, toho jsme měli taky několik kousků. Lidi z ESN nás už asi znali a někdy ke konci nám tam dali tác se zbylýma kouskama buchty a řekli: "Češi, potřebujeme to dojíst!". Toš jsme si tu asi už udělali reputaci:)
Největší problém na vaření byly suroviny. Co jsme se s těma Slovákama bavili, tak si toho hafo přivezli z domu, bo tady se to těžko shání nebo se to sehnat nedá. Bryndzy prý měli snad 3 kila, uzené měli taky z domu, klobásky myslím taky. A co jsme se asi nejvíc divili, tak to byl mák. Tady v Nizozemí je prý mák zakázaný, protože ze zelených makovic je opium, takže tu není ani normální mák. Tak si museli přivézt i mák a prý někde na hranicích nebo kde potkali nějakého pohodového celníka, který to nijak neřešil.

Fotky ze Slovenské večeře

Žádné komentáře:

Okomentovat