22.11.09

Sinterclaas na Vismarktu

Včera odpoledne jsme se vydali nakupovat. Nejdříve jsme zajeli do obchodu, vyložili jsme nákup a pak jsme vyrazili na Vismarkt na zeleninu. Když jsme vycházeli z kolejí, slyšel jsem jakési bubnování, tak jsem si říkal, že se asi cosi děje. Taky jsem nevěděl, jestli třeba jenom někdo netrénuje nebo něco takového. Nevěnoval jsem tomu ale moc pozornosti.
Když jsme pak jeli, blo kolem cesty hafo lidí, na světelné křižovatce, která fungovala, byli policajti a řídili dopravu. To už jsem si říkal, že se asi fakt něco dějo, když se na to chystá celé město. My jsme ale dál pokračovali kolem řad lidí až na market.
Na marketu jsme nakupovali zeleninu, když jsme zase uslyšeli hudbu. Tentokrát se přibližovala a u cesty se začali shromažďovat lidi, aby se koukali. Tak jsme se k nim přidali a koukali jsme. Když začali přicházet, tak jsme si říkali, že to možná bude něco se Sinterklaasem, četli jsme o něm v nějakém časopise ve škole.

Sinterklaas

Sinterklaas vypadá jako náš Mikuláš a nosí tady hodným dětem dárky. Má seznam, na kterém má napsáno, které dítě bylo hodné a které ne. Takže to je jakási kombinace Mikuláše a Ježiška u nás a přichází už 5.12. večer. Tenhle Sinterklaas má kolem sebe hafo Černých petrů, kteří mu pomáhají. Ti mají obličeje pomalované černě a jsou oblečení ve veselém oblečení. A rozhodně nestraší děti jako naši čerti, ale rozesmívají je a dávají jim typické Sinterklaasovské "pecičky". My si je kupujeme taky, jsou hrozně dobré a hrozně návykové. Jak si člověk otevře balíček, tak je schopný to za chvíli sníst.
Tady a tady je něco o něm napsané, ale je to v angličtině, tak se můžete kouknout aspoň na obrázky. A tady je něco v češtině.

Průvod

První byla nějaká kapela a za nima šlo/jelo hafo Černých petrů. Ti šli buď pěšky nebo se vezli autem nebo na nějakém povozu taženém koňmi. Bylo jich tam hrozně moc, šli tam asi 5 minut a někteří rozdávali dětem ty Sinterklaasovské pecičky. Na některých vozech byly taky navěšené zabalené dárky. Potom tam prošel normální živý slon, na kterém jel nějaký typos a za ním prošli taky dva velbloudi. To bylo dost akční, vůbec jsem nečekal, že by tam něco takového mohlo být.
A pak už se objevil Sinterklaas, který jel na voze a mával na děti. Jednu ruku měl prázdnou, tou mával, a v druhé měl jakýsi seznam (to byly asi ty hodné a nehodné děti). Jak projel Sinterklaas, tak prošla zase další skupina Černých petrů a pak ještě jedna kapela. A za nimi šli nějací lidi, kteří měli děti převlečené za Sinterklaasy.

Martin viděl příjezd tohoto průvodu na lodích, tak se můžete kouknout na jeho blog, tam jsou další informace.

Žádné komentáře:

Okomentovat