02.10.09

Další informace o dění v Groningenu

Toš už jsme se tu celkem zabydleli a přežíváme tu celkem v pohodě. Náš běžný den probíhá asi takhle: Ráno vstáváme v 6:45, nachystáme si sendviče na oběd, dáme si banán na první snídani a o půl osmé vyrazíme do Zernike komplexu (tam jsou naše laborky, sportovní centrum, sportoviště a další budovy Hanze univerzity). Tam si necháme kola a jdeme na 45 minut na bazén. Po plavání dojdeme do "obědové místnosti" a dáme si pořádnou snídani a kafe nebo čokoládu. Pracovat se začíná kolem 9. To jsme s Jane v laborce a něco měříme nebo hledáme nějaké články nebo informace. Ostatní si v 10:30 dávají další kafe, ale to většinou mineme. Pak je o půl jedné oběd a kafe a pak se zase dělá. Někteří mají ještě odpolední kafe ve 3 - 3:30. Končíme mezi 4 - 6 podle práce a sportů, co zrovna máme. Pak jdeme na sport, do obchodu, uvařit večeři, pojíst, případně další sport a pak většinou chodíme spát.
V laborce máme celkem hafo práce (následující text je mírně odborný, tak když něčemu neporozumíte, tak to neřešte, je to jenom o tom, co děláme). Pracujeme se vzorky z fermentátoru, který se používá na výrobu bioplynu. Já si myslím, že to je něco jako hnůj s vodou navíc (smrdí to skoro stejně), takže tam jsou kousky nějakých trav nebo čehosi takového a kolem toho voda. Jane používá na analýzu jenom tu vodu, já tam hledám bakterie, takže tu vodu vyhazuju.
Jane furt něco měří na HPLC - střídavě free fatty acids (volné mastné kyseliny) a cukry. Trochu jí haprovala mašina a byl tam moc vysoký tlak, tak to řešili a nakonec objednali novou předkolonu. Ale její práce v laborce není jenom o měření na HPLC, ale musí si taky vzorek připravit, aby ho mohla vstříknout dovnitř (nesmí být moc špinavý). Tak to centrifuguje a pak to filtruje stříkačkou přes filtr. Nejdříve měla problémy s filtrem, bo se z něho do vzorku dostala nějaká kyselina a kazila analýzu. To vyřešili novýma filtrama. Ale Jane je tak šikovná, že dokonce dokázala minulý pátek zrušit jednu hodně velkou centrifugu. A aby tento týden nezaostávala, tak dneska zrušila tiskárnu u počítače se softwarem pro HPLC.
Můj celkový úkol je zjistit, jaké tam jsou bakterie, které vyrábí ten bioplyn. Takže izoluju z bakterií genomovou DNA a tu bych pak měl dát na PCR a z toho zjistit, co tam jsou za bakterie. Asi po týdnu nám konečně přišla mašina, která je dobrá na izolaci DNA, tak jsme ji dneska zkoušeli. Dopoledne jsme to zkoušeli poprvé. Když jsme pak DNA dali na elektroforézu, vyšlo to špatně a zklamalo nás to. Tak jsme vymýšleli, kde může být problém, protože před týdnem (bez té mašiny) to šlo pěkně. Pak jsme zjistili, že jsme tu mašinu neměli pořádně sestavenou a ona nepracovala správně. Tak jsme celý pokus dělali znova. Ale bylo už moc hodin, tak nevíme výsledek a musíme počkat do pondělí.
Týden, co jsme čekali na mašinu, jsem se ale nenudil. Ten vedoucí si vymyslel, že bych mu mohl pomoct s nějakou úlohou pro studenty. Jde o to, že se z nádorových buněk izoluje RNA, z té se udělá DNA a ta se potom měří pomocí RT-PCR. Když jsme izoloval RNA, tak říkal, že to bylo pěkné. To mě potěšilo :). Pak jsem z toho udělal DNA a připravili jsme RT-PCR. To však nějak nefungovalo, protože asi máme špatné primery. Tak jsem další den trajdal po netu a hledal nějaké vhodné primery, které bychom si udělali. Ale to nás taky čeká někdy příští týden.
Kdyby si chtěl někdo poslechnout, co to PCR je, může se přiučit tady a potom taky tady. Jsou u toho i slova, tak kdo trochu vládne angličtinou, tak by to mohl zvládnou přeložit. Není to nic těžkého. Doporučuji to však všem, kteří se chtějí trochu pobavit (a ani nemusí umět anglicky).
Sportovní kurzy postupně pokračují, příští týden už je poslední hodina pětitýdenních kurzů, takže mi končí frisbee, taneční a jane ještě končí jiu-jitsu. Tak jsme se koukali po něčem dalším na 5 týdnů a oba jsme si dali squash a Jane si ještě dala na čtvrtek zumbu. V šermu bychom příští týden měli začít s jiným kordem. Frisbee je akční, tam se člověk nalítá! Ale už celkem umím házet i forhend :) Z tančení už umíme čaču, quickstep, walc a měli bychom se učit ještě mambo. Atltetika je víceméně pořád stejná, furt tam jsem sám kluk a kolem mě asi 15 holek. Tento týden už to ale vypadalo jako něco praktického. Cvičili jsme náběh na skákání do dálky. Plavání se snažíme procvičovat každý den ráno a ve středu to vylepšujem. Wallclimbing je úplně boží! Tento týden jsme lozili dokonce i poslepu! A vylezl jsem nahoru dokonce dvakrát. Jane je z jiu-jitsu vždycky nějaká polámaná a přinese si nějaké modřiny. Tento týden cvičili dokonce i s noži (jenom dřevěnými, aby se nezranili).
Housing office začal něco dělat a už zařídili Martinovi ubytování. Tak se od nás ve středu odstěhoval. Bydlí od nás asi 5 - 10 minut na kole. Podrobnosti o jeho ubytování jsou na jeho blogu. Zvládl si odstěhovat všechny svoje věci až na jednu věc, kterou tu nechal. Nechal nám v mražáku zmrzlého kraba. Toho si dovezl z výletu, jak jsme jeli k moři na kole. Od té doby byl v mražáku a teď tam bude i nadále.



1 komentář:

  1. Jeste ze jsem si tendle spot precetl - jsem zapomnel toho kraba vyndat z batohu. :)

    OdpovědětVymazat